fbpx
Randevu ve Sorularınız İçin 0312 490 01 65

Sorularınız İçin!

Hastalıklarda Diyet Tedavisi

Hastalıklarda Diyet Tedavisi

Hastalıklar gençlerde ve çocuklarda, yetişkinlere göre daha farklı bir seyir izleyebilir, bu nedenle tıbbi tedavi yöntemlerinde olduğu gibi, bu hastalıkların diyet tedavilerinde de farklı bir yol izlenmesi gerekebilir.

Gençlerin ve çocukların besin öğesi ihtiyaçları yetişkinlere göre değişiklik taşıyabilir. Örneğin, bir çocukta görülen nörolojik hastalıkların diyetle tedavisinde farklı yöntemler uygulanırken, bir yetişkinin nörolojik hastalığının diyetle tedavisinde daha farklı yöntemler uygulanır.

Ciddi hastalıklarda ebeveynlerin çocuklarına bilinçsiz bir şekilde besin vermeleri çocuk için ciddi sorunlara yol açabilir. Bu konuda dikkatli olunup çocuğun beslenme planının yetkin kişilere bırakılması gerekir.

Bu nedenlerden ötürü hastalıkların diyet ile tedavisi için diyetisyenler ve uzmanlar tarafından çalışma yapılması ve beslenme programı hazırlanması gerekir.

Çocukların da yaşadığı ve diyet tedavisi uygulanabilecek hastalıklar arasında; hiperlipidemi, hiperkolesterolemi, besin alerjileri, kalp hastalıkları, diyabet, obezite, böbrek hastalıkları, bağırsak hastalıkları, çölyak hastalığı, metabolik hastalıklar ve nörolojik hastalıklar gösterilebilir.

Beslenme ve hastalık ilişkisi nasıldır?

Çocukların sağlıklı gelişimi ve sağlıklı büyümesi için yeterli ve dengeli beslenmeye ihtiyaç vardır. Eğer çocuklar en erken yaştan itibaren sağlıklı beslenmezler ise ortaya büyüme geriliği, beyin hasarı ve enfeksiyon hastalıkları gibi çeşitli problemler çıkabilir. Bu nedenle çocuk henüz anne karnındayken çok iyi bir şekilde beslenmelidir.

Aynı zamanda çocuğun ilk doğduğu andan itibaren büyümesinin de izlenerek kontrol altında tutulması gerekir. Eğer çocuk vücudunun ihtiyaç duyduğu besinler ile düzenli ve yeterli olarak beslenirse ileri yaşlarında pek çok hastalıktan korunmuş olur. Sağlıklı beslenmenin çocuk için önemi her zaman hatırlanmalıdır.

Dyt. Gülden Demir'e Sorabilirsiniz

Çocuklarda ve gençlerde hastalıkların diyet ile tedavisi

Çocuk hastalıklarının tedavisinde elbette tıbbi müdahaleler ve ilaçlı tedavi yöntemleri çok önemlidir. Hastalıklar tek başına beslenme ile tedavi edilmez. Ancak diyet tedavisi her zaman bu hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırmak ve hasta iyileştikten sonra devam ettirilerek hastanın bir daha o hastalığa yakalanma riskini azaltmak amacıyla yapılır. Ayrıca hastalıkların tedavisi beslenme desteği ile daha etkili bir hale gelebilir.

Özellikle çocuk ve genç hastalıkları tedavi sürecinde diyet tedavisi uygulanırken kişinin yaşının, cinsiyetinin, boyunun, kilosunun ve hastalığının yanı sıra kişinin günlük hayatı ve genel alışkanlıkları da büyük bir önem taşır. Çünkü bu durum genç beslenmesi üzerinde doğrudan etkili olur. Çocukların ve gençlerin yaşam tarzına uygun bir diyet uygulamak ve bu yolla genç hastalıkları tedavisi gerçekleştirmek en doğrusu olacaktır.

Diyet tedavisi uygulanan hastalıklar nelerdir?

Diyet tedavisi uygulanarak tedavi sürecine katkı sağlanabilecek çocuk hastalıkları arasında; yüksek kolesterol olarak da bilinen hiperlipidemi, hiperkolesterolemi, inek sütü alerjisi, protein alerjisi gibi besin alerjileri, obezite (aşırı şişmanlık), çeşitli kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı olarak da bilinen tip 1 diyabet hastalığı ve tip 2 diyabet hastalığı, böbrek hastalıkları, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit hastalığı gibi bağırsak hastalıkları, yaygın olarak çölyak hastalığı adı ile bilinen gluten enteropatisi, fenülketonüri ve galaktozemi gibi çeşitli metabolik hastalıklar, epilepsi, serebral palsi ve rett sendromu gibi nörolojik hastalıklar gösterilebilir.

Ayrıca çocuklarda görülen ve çiğneme ya da yutma gibi işlev kayıplarının olduğu nörolojik hastalıklarda da beslenme ve diyet tedavisi ile alakalı etkili adımlar atılması ihtiyacı ortaya çıkar. Beslenmenin oldukça zor gerçekleştiği durumlarda çocuğun vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerinin bir şekilde vücuda aktarılabilmesine özen gösterilir. Bu sayede çocuğun genel vücut sağlığı korunmaya çalışılır. Çünkü eğer çocuğun sağlıklı bir şekilde beslenmesi sağlanamaz ise bu durum çocuğun vücudunda ileriki dönemlerde çok daha ciddi sorunlara yol açabilir. Her şeyden önce bunun önlenmesi üzerine çalışılması gerekecektir.

Aynı zamanda epilepsi hastalığındaki ketojenik diyet gibi ve çölyak hastalığındaki glutensiz diyet gibi diyetlerin çocuk hastalara da uyarlanmasında bazı noktalara dikkat edilmesi gerekebilir. Çünkü çocukların vücut gelişimleri bu süreçte hala devam ettiği için çocuğa tamamen yasaklanan besinlerden alınacak olan faydaların başka yollar ile mutlaka çocuğa kazandırılması gerekir. Bir de bu diyetlerde çocuklara özel, çocuğa çok daha sıcak gelecek tarifler tercih edilmesinde fayda vardır.

Tüm bu hastalıkların tedavi süreçlerinde çeşitli yöntemler ile çocuk hastalıkları diyet tedavisi uygulanabilir. Böylece çocuk metabolizma yapısına uygun olarak doğru beslenme programları oluşturulabilir ve çocuğun iyileşmesi bir nebze de olsa hızlandırılabilir.

Çocuk hastalıklarında diyet tedavisi yetişkin tedavilerinden farklı mıdır?

Bu hastalıkların her biri yetişkinlerde de görülebilen hastalıklardır. Ancak bunların çocuk hastalıkları olarak çocuk vücutları üzerinde ilerlemesinde ya da vücutta bıraktığı etkilerde birtakım farklılıklar olabileceği için ayrı bir şekilde incelenmesi gerekir. Bu doğrultuda çocuk hastalıkları diyet tedavisi uygulamalarının da yetişkinlerden çok farklı bir şekilde yapılmasına ihtiyaç olur.

Özellikte obezite diyet tedavisi ile erken yaşlarda yani zamanında müdahale edilmesi oldukça önemlidir. Bu sayede çocukta erken yaşta zayıflama sağlanabilir ve çocuk bir yetişkin olduğunda çok fazla kilo sorunu yaşamayabilir. Elbette obezite tedavisi için uygulanacak zayıflama programı da çocuklarda yetişkinlerden çok daha farklı olacaktır.

Çocuklarda beslenme yetersizliği ile ilişkili ortaya çıkan hastalıklar var mıdır?

Bazı durumlarda çocuğun bağışıklık sisteminin güçlendirici besinler ile beslenmemesi halinde daha basit çocuk hastalıkları da ortaya çıkabilir. Bu çocuk hastalıkları ağırlıklı olarak yetersiz beslenme kaynaklı olabilmektedir. Bu yüzden, bu tip çocuk hastalıkları tedavisinde sağlıklı beslenmeye önem verilmesi ve bağışıklık sisteminin kuvvetlendirici besinlere yönlendirilmesi iyileşmek adına yeterli olacaktır.

Nezle, bronşit, farenjit, soğuk algınlığı, sinüzit ya da ishal yetersiz ya da yanlış beslenme sonucu ortaya çıkabilecek hastalıklar olarak sayılabilir. Elbette bunlardan birkaçında ilaçlı tedaviye de önemli ölçüde ihtiyaç duyulabilecektir. Böyle bir hastalık ile karşı karşıya kalındığında mutlaka bir doktora görünmek gerekecektir. Bunun yanında çocuğun tüketmesi gereken sağlıklı yiyecekleri diyetisyen ya da uzman bir kişinin önermesinde de fayda olacaktır.

Bize Danışabilirsiniz

İnternet sitemizde paylaştığımız yazılar beslenme programlarına ilişkin genel düzeyde bilgileri içermektedir. Sağlıklı ve doğru bir beslenme programı tam anlamıyla kişiye özel olmalıdır. Çocukluk, hastalık, gebelik, aktif spor hayatı gibi farklı süreçlere özel sağlıklı ve düzenli beslenme önerileri almak ya da kilo kaybı sağlamaya ve ideal kiloyu muhafaza etmeye yönelik kişiye özel diyet programlarına başvurmak için bize +90 (312) 490 01 65 numaralı telefon numarasından ulaşabilirsiniz.

En Güncel Yazılar
Diyetisyen Gülden Demir kliniğinde Yücel Demir ile

Online Diyet

Diyetisyen Gülden Demir
|

Diyetisyene gitmeye ihtiyacınız var fakat günlük hayatın temposundan dolayı vakit ayıramıyor musunuz? Diyete başlamak istiyorsunuz fakat yeterli motivasyona mı sahip değilsiniz? Pandemiden dolayı evinizden zorunda olmadıkça ayrılmak istemiyor musunuz? Yurt dışındasınız fakat alışkın olduğunuz yemeklerle bir diyet listesi hazırlatmak mı istiyorsunuz? Tüm bu isteklere ortak bir cevap var: Online Diyet…

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin Direnci & Diyet

Diyetisyen Gülden Demir
|

İnsülin direnci, diyabet (şeker hastalığı), kalp ve damar hastalıkları, obezite gibi daha ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği için erken dönemde fark edilmesi ve dikkat gösterilmesi gereken bir tür metabolik sendromdur. Hormonlara ilişkin bir rahatsızlık olan insülin direncinin kişide var olup olmadığı endokrinoloji ve dahiliye branşlarında yapılacak incelemeler ile teşhis edilebilmektedir.…

Soğuk Dalga Terapisi Ankara

Ankara'da Soğuk Dalga Terapisi

Diyetisyen Gülden Demir
|

Soğuk dalga terapisi ile bölgesel incelme ve selülit görünümünde iyileşme sağlanabilmektedir. Ankara’da soğuk dalga terapisi randevusu, bilgi ve fiyat talepleriniz için 0312 490 01 65 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz. Sağ altta yer alan iletişim butonunu kullanarak diğer iletişim kanallarından da bize yazabilirsiniz. Yazının devamında soğuk dalga terapisi hakkında sık sorulan…

Dyt. Gülden Demir'e Sorabilirsiniz

ESTETİK CERRAHİ İLE UYGULANAN DİYET PROGRAMLARI

Günümüzde vücut şekillendirmeye yönelik estetik cerrahi yöntemleri oldukça talep görmektedir. Kişiler zayıflama hayali ile liposuction ( infrasonic tickle liposuction, lazer yardımlı liposuction, lazer lipoliz vs) veya abdominoplasti yaptırmak isteseler de, aslında bu cerrahi yöntemler vücut şekillendirmeye yönelik hastaları mutlu ve motive eden operasyonlardır. Operasyonlar sonrası beslenmeye daha çok dikkat edilmesi gerekli olmakla beraber çoğu zaman ihmal edilen bir konudur.

bölgesel zayıflama, soğuk lipoliz, odaklı ultrason
liposuction - lipomatik ile bölgesel zayıflama advertorial